Zvolen Detva Krupina

Slovák Adrián Michalčík získal titul najlepšieho českého barmana

Zvolenský rodák bude vo svetovom finále na Floride zastupovať Česko.

Počas súťaže.(Zdroj: Adrián Michalčík)

ZVOLEN. Adrián Michalčík je najlepším českým barmanom. Zvolenský rodák, ktorý pracuje v pražskom bare L'Fleur, sa stal víťazom českého kola najväčšej svetovej barmanskej súťaže Diageo Reserve World Class. S prvenstvom získal aj vstupenku do svetového finále, ktoré bude posledný septembrový týždeň v Miami na Floride. 

Dvojdňovej národnej súťaže, ktorá bola zároveň prehliadkou najnovších trendov v miešaných nápojoch, sa zúčastnilo 12 barmanov. Vybrali ich z viac ako 60 profesionálov z 27 najlepších barov v celom Česku. Na finálovom večere predstavila svoj talent už len elita: päť najlepších. Do odbornej poroty zasadol aj svetový víťaz tejto súťaže z roku 2013, Španiel David Rios.  

Očakávali ste, že by ste sa mohli českú súťaž vyhrať? Alebo to bolo naozajstné prekvapenie? 

– Do poslednej chvíle som naozaj nevedel, kto vyhrá. Level súťaže bol veľmi vysoký, v predchádzajúcich dvoch ročníkoch sa nasadila vysoká latka a body sme videli až po ukončení súťaže. Pri vyhlásení boli moje pocity veľmi premenlivé, bolo to vypätie. Samozrejme, veľmi som si prial vyhrať, makal som na tom dlhší čas. Zdvihnutú ruku nakoniec umocnila poriadna dávka radosti a uspokojenia. 

S akým drinkom ste vyhrali? Bol to váš už osvedčený recept? 

– Víťazný drink nebol konkrétny, miešal som ich počas dvoch dní dohromady jedenásť v rôznych disciplínach, v závislosti od rôznych tém alebo ľudí, takže inšpirácia bola vždy iná. Všetky drinky, ktoré som kreoval v rámci predložených zadaní, som mal, samozrejme, ochutnané. Jednou z disciplín bol Food Pairing, čo znamená párovanie jedál s kokteilmi. Na ňu sa nedá pripraviť vopred, pretože sme kreovali dva drinky k dvom jedlám z piatich -predložených rovno na mieste a v časovom limite. 

Máte už predstavu, s čím budete súťažiť v Miami? 

– Podľa propozícií, ktoré som dostal, budú na svetovom finále iné témy. Level je veľmi vysoký, súťažiť tam budú tento rok zástupcovia 66 krajín sveta. Podľa zadania si so sebou budem brať zrejme až 33 drinkov, z ktorých s určitosťou budem servírovať okolo 25. 

Tešíte sa na Miami? 

– Áno, v Amerike som zatiaľ nebol a Miami vyzerá byť krásne mesto. Mám ho trošku naštudované, keďže posledná téma v národnom finále bola práve Miami challenge (výzva, pozn. red.). V prvom rade sa však budem musieť plne sústrediť na súťaž, ktorá trvá päť dní, a prostredie Miami budem vnímať asi len veľmi okrajovo. Čas na prehliadku mesta príde po súťaži. 

Aké boli motívy, ktoré vás „presťahovali“ do Prahy? 

– Presťahovala ma túžba, ktorá je veľkým hnacím motorom pre ľudí. Momentálne síce žijem v Prahe, ale nepovažujem ju za moju poslednú zastávku. Lákajú ma krajiny Ázie alebo Kanada. Uvidíme, odkiaľ budeme písať podobný článok nabudúce (úsmev). 

Kedy ste zistili, že by z vás mohol byť dobrý barman? Aká bola vaša profesijná cesta? 

– Študoval som na Hotelovej akadémii vo Zvolene – pozdravujem touto cestou. Po štúdiu som absolvoval niekoľko kurzov, seminárov a školení. Momentálne pôsobím aj ako lektor v našej firme Prague Bar Academy, kde organizujeme kompletné barové tréningy pre barmanov. Je dobré, keď sa človek vzdeláva a niekto mu ukáže smer. Človek však musí pochopiť sám, čo chce, a reálne si to „odmakať, to znamená nazbierať skúsenosti. Po ukončení hotelovej akadémie som býval v Banskej Bystrici, kde som pracoval v klube Ministry of Fun – taktiež srdečne pozdravujem celú rodinu (úsmev). Po krásnych necelých piatich rokoch som si chcel splniť svoj sen a pracovať skôr ako mixológ a nie barman. V hre boli viaceré mestá prevažne v Európe, nakoniec som sa vydal do metropoly našich západných susedov, kde pracujem v perfektnom kolektíve L´Fleur mixology & champagne baru. 

Čo rád pijete vy? Holduje taký mixológ excelentných drinkov pivu? Mám rád šampanské – ako moji rodičia. Z drinkov asi Negroni (taliansky nápoj kombinuje chute troch ingrediencií; ginu, campari a vermutu plus pomarančová kôra, spravidla sa pije ako aperitív, pozn. red.). Pivo pijem málo, skôr vôbec.  

 


  1. Po peripetiách v priemyselnom parku vo Vígľaši spustil výrobu prvý investor 733
  2. Pomôcť riešiť situáciu pod Pustým hradom by mohli aj občianske hliadky 395
  3. Záhrada, ktorá deti učí 233
  4. Žreb I. hokejovej ligy: Detva začne novú sezónu na domácom ľade 224
  5. Vysokoškolské súbory zabojujú o fujaru 215
  6. V niekoľkých obciach nepôjde elektrina 203
  7. Detviansky vyrezávaný kríž putuje na Island k drevenému kostolíku z Podpoľania Video 185
  8. Rómska kultúra hýri farbami, bude jej patriť námestie 79
  9. Sobotňajšia akcia rozhýbala zvolenské námestie 71
  10. Tridsaťšesť dávok pervitínu vo vrecku sa ťažko vysvetľuje 53

Najčítanejšie správy

Zvolen

Po peripetiách v priemyselnom parku vo Vígľaši spustil výrobu prvý investor

V priemyselnom parku začal vyrábať po takmer desiatich rokoch od jeho postavenia.

Pomôcť riešiť situáciu pod Pustým hradom by mohli aj občianske hliadky

Na projekt chce Zvolen získať financie od rezortu vnútra.

Záhrada, ktorá deti učí

Pri škole majú divočinu s močiarom či s hmyzím hotelom

Žreb I. hokejovej ligy: Detva začne novú sezónu na domácom ľade

Spoznali sme žreb prvého kola I. hokejovej ligy, titul bude obhajovať Detva.

Vysokoškolské súbory zabojujú o fujaru

Akademický Zvolen roztancuje námestie. Privíta aj súbory zo zahraničia.

Blízke regióny

Pravica sa v Banskej Bystrici spojila. Na župana podporia Martina Klusa

Martin Klus (SaS) pôjde do župných volieb ako spoločný kandidát pravicových strán.

Vyvrátený strom vyniesol na povrch pravek. Pri Bystrici máme novú archeologickú lokalitu

Neďaleko obce Lučatín objavili novú archeologickú lokalitu, napomohla tomu náhoda. Presnejšie informácie o lokalite by mohol určiť až podrobnejší archeologický výskum.

Najsilnejšie búrky môžu udrieť v okolí Banskej Bystrice

S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 20 – 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 65 - 85 km/h.

Kruhový objazd v Rimavskej Sobote má byť hotový na jeseň

Na dobu viac ako tri mesiace si však výstavba vyžiada kompletné uzatvorenie najrušnejšej dopravnej tepny v meste.

Králická tiesňava. Bystričania majú prírodnú atrakciu za rohom

Chránená prírodná pamiatka má 21 hektárov.

Všetky správy

Šídlo odpovedá Ficovi: Nie ste v tom sami, Nemci podrazili aj Čechov

Dúfame, že UEFA konečne prijme pravidlá, aby českí futbalisti neprehrávali so slabšími súpermi.

Horiaci obklad z londýnskej budovy sa používa aj na Slovensku

Francúzsky výrobca v pondelok oznámil, že obklad, ktorý pravdepodobne významne prispel k tragickému požiaru v Londýne, prestal vyrábať.

Koľko miliónov bude stáť? Mladý Slovák má potenciál skončiť v Barcelone

Na ME do 21 rokov zo slovenských futbalistov najviac zaujal Stanislav Lobotka.

Matovič nepreberá výzvy od Danka na platenie pokuty, môže skončiť v exekúcii

Pre obnovenú živnosť môže prísť šéf OĽaNO nielen o poslanecký mandát, ale aj o časť majetku.

Dva české večery s Putinom a dvadsať klamstiev

Už aj českí diváci mohli sledovať rozhovory režiséra Olivera Stona s ruským prezidentom.

Kam vyraziť