ZVOLEN. Medializované informácie o brazílskom mäse opäť o niečo zvýšili nedôveru k potravinám dovážaným zo zahraničia. Len nedávno sme zistili, že sme odpadovým košom vyspelej Európy, no to, čo sú niektorí výrobcovia schopní urobiť pre zvýšenie zisku, nás šokovalo.
Dali si pozor
Štát zavelil do útoku a do kontrol sa pustila „hygiena“ aj „veterina“. Stopäťdesiatšesť kontrol zameraných na brazílske mäso urobili pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Zvolene. Predmetom kontrol bolo viac ako tisíc kilogramov kuracieho mäsa a sto kilogramov kuracích pečienok pochádzajúcich z Brazílie.
„Kontroly prebiehali v zariadeniach spoločného stravovania a v školských a pred-školských zariadeniach,“ informoval regionálny hygienik Viktor Kosmovský. Podľa neho si školské jedálne veľké zásoby mäsa nerobia a po medializovaných informáciách si dali pozor a brazílske mäso pre istotu nenakupovali. V regióne ho síce našli aj v školských jedálňach, no žiadne nepatrilo k rizikovým šaržám.
Zvolenské školy
„Brazílske mäso sa v jedálňach zvolenských základných a materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nenachádza,“ upresnil hovorca mesta Martin Svatuška.
Jednotlivé školy mäso vyberajú na základe prieskumu trhu, pričom zohľadňujú nielen jeho cenu, ale aj kvalitu. Zmluvy uzatvárajú najmä so slovenskými výrobcami, a to na základe dobrých skúseností.
„Brazílske mäso teda nie je do jedální dodávané, čo vedúce zariadení školského stravovania oznámili aj RÚVZ. Samotný úrad nezistil žiadne pochybenia. Deti ani ich rodičia sa tak nemusia obávať, že by konzumovali pokazené mäso,“ vysvetlil Svatuška.
Nedostatok bol iba v názve
Pracovníci zvolenskej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy urobili šestnásť kontrol. „Na začiatku sme sa zamerali na sklady. Identifikovali sme, aké druhy a množstvá boli dovezené z Brazílie, a taktiež jednotlivých výrobcov,“ vysvetlila Nina Juhaščíková z RVPS Zvolen.
V ďalších dňoch odoberali vzorky z mäsa tých šarží, ktoré ešte neprešli kontrolou v iných regiónoch. Zo štyroch odobratých vzoriek boli dve z kuracích hlbokozmrazených rezňov a dve z kuracích pečienok. Hľadali senzoriká, salmonelu a konzervačné látky. Kým neboli známe výsledky, bol predaj kontrolovaných šarží pozastavený. Štátna správa aj do Zvolena priebežne zasielala informácie o všetkých odobratých vzorkách na Slovensku.
„Vážne porušenia v našom regióne neboli,“ zhodnotila Nina Juhaščíková.
Výsledky štyroch vzoriek zo zvolenského regiónu boli vyhovujúce. Neskôr sa kontroly zaoberali aj označením výrobkov, a preto jedna zvolenská vzorka neprešla. Kuracie hlbokozmrazené prsia solené mali nevyhovujúce označenie. Keďže sú solené, ide o mäsový prípravok.
Kontrolóri na celom Slovensku identifikovali niekoľko rizikových výrobcov, mäso od nich sa v našom regióne nenašlo.