ZVOLEN. Horúčavu na slnkom rozpálenej terase reštaurácie na zvolenskom námestí ešte viac znásobovalo teplo, ktoré sálalo z desiatky rozhorúčených kotlov. Do prvého ročníka súťaže vo varení gulášu sa prihlásilo pätnásť družstiev, nakoniec ich v piatok prišlo variť desať.
„Suroviny? Tak pol na pol,“ povedal majiteľ reštaurácie Peter Mišurda na otázku, či si ich museli zaobstarať súťažiaci.
„Hovädzinu sme im poskytli my, dostali sme ju sponzorsky, ďalšie mäso si dopĺňali sami,“ dodal. Každé družstvo dostalo sedem kíl mäsa. Niekto pridal bravčovinu, niekto divinu, niekto slaninu alebo aj vôbec nič.
Šéfkuchári troch reštaurácií, ktorí ochutnávali a rozhodovali, za víťaza pasovali občianske združenie Občania Sekier – Môťová, ktoré k hovädzine primiešalo divinu. „Naozaj som nečakal, že vyhráme, bolo to prekvapenie,“ okomentoval Peter Košík, ktorý je poslancom aj členom združenia.
Šéfkuchárom družstva bol jeho otec, takisto Peter. Recept na víťazný guláš Košík mladší neprezradil. „Nepoznám ho,“ zasmial sa. „Otec varí fantasticky, vedel som, že je to dobrá voľba. Má špeciálnu pastu, ktorú do gulášu pridáva, ale čo do nej namixoval, vie len on. Vraví, že je to jeho tajomstvo.“
Akcia nebola len o zábave, mala aj charitatívny rozmer. Odporúčaná cena za porciu bola pre návštevníkov jedno euro, ale bolo na vôli každého, či dá viac alebo menej. „Guláš sa minul všetok, aj málo bolo,“ povedal Mišurda.
Z akcie vyzbierali 480 eur, ktoré pôjdu rodine Chovanovcov zo Zvolena na liečbu ich 6-ročnej Mišky. „Má desať vážnych diagnóz. Nevidí, nerozpráva, nechodí. Vie sa však krásne smiať a rozdávať radosť,“ povedala jej mama Michaela.
Rodine napokon odovzdajú 500 eur, zvyšok do sumy doplní firma Petra Mišurdu.